Brownie z cukinią

AutorMagda
Ocena

Brownie

Ilość1 Porcja

Category

Uwielbiasz wilgotne, mocno czekoladowe ciasta? Brownie z cukinią na pewno Cię zachwyci. To przepyszny, a jednocześnie bardzo łatwy deser. Niech nie zdziwi Cię dodatek cukinii – jest niewyczuwalna w smaku, ale ułatwia uzyskanie charakterystycznej dla najlepszych brownie truflowej, gliniastej konsystencji. Jednocześnie sprawia, że jedząc deser, dostarczasz swojemu organizmowi porcję warzyw!

Brownie z cukinią – wilgotne i przepyszne!

Brownie to mocno czekoladowy wypiek o amerykańskim rodowodzie. Jak wiele fantastycznych wynalazków najpewniej zrodził się z przypadku. Historii na temat jego powstania jest kilka. Jedna z nich mówi o tym, że pewna bibliotekarka, przygotowując ciasto dla przyjaciół, zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. Ciasto co prawda nie wyrosło, ale z braku innego deseru zostało podane na stół. Goście zachwycili się jego bogatym smakiem i wilgotną, bogatą konsystencją.

 

Brownie do dziś jest jednym z najpopularniejszych deserów w Stanach Zjednoczonych. Wyróżnia je rozpływająca się w ustach, gliniasta konsystencja, która sprawia, że wydaje się naprawdę mocno czekoladowe. To znacznie „cięższy” i bogatszy wypiek niż np. lekkie muffiny czekoladowe. Jest za to równie prosty w przygotowaniu. Po latach od jego wymyślenia ktoś wpadł na to, by dodać do niego… cukinię. Efekt jest naprawdę powalający! Jeśli podasz ten wypiek gościom, na pewno nie zorientują się, jaki „tajemniczy składnik” zawiera. Będzie sycące i mocno czekoladowe! Sprawdź, jak je zrobić.

Brownie z cukinią – składniki

Brownie z cukinią to ciasto, które nie potrzebuje wymyślnych składników. Większość z nich na pewno masz w domu! Na niewielką foremkę (najlepiej kwadratową o boku ok. 24 cm) potrzebujesz:

  • 200 g cukinii startej na drobnym oczku,
  • 150 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 120 g cukru,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 40 g kakao.

Jak przygotować brownie z cukinią?

Cukinię zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru wody i odstaw. W rondelku z grubym dnem lub kąpieli wodnej rozpuść masło wraz ze 100 g czekolady połamanej na kawałki. Odstaw miksturę do przestygnięcia. Pozostałą czekoladę posiekaj i odłóż na bok.

 

W międzyczasie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do drugiej miski wbij jajka. Dodaj cukier i ubijaj kilka minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie, cały czas miksując, wlej powoli całą mieszankę czekoladowo-maślaną. Gdy masa będzie jednolita, dodaj cukinię i wymieszaj całość na wolnych obrotach miksera. Następnie dodaj mąkę z proszkiem i kakao. Ponownie wymieszaj na wolnych obrotach. Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj mikserem lub szpatułką.

 

Ciasto należy wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C (grzanie góra-dół) przez około 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto należy od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, można pokroić je na kwadraty i podawać

 

Z tych samych proporcji składników możesz przygotować także babeczki czekoladowe, wlewając ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Wówczas czas pieczenia należy skrócić do ok. 15-20 minut.

Ingredients

Directions

Brownie z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *