Brownie rabarbarowe

AutorMagda
Ocena

Czekolada i truskawki

Ilość1 Porcja

Category

Lato to doskonała pora na to, aby wypróbować nowe połączenia smaków. Na ryneczku znajdziesz wówczas wiele świeżych owoców i warzyw, z których można przygotować niezwykłe desery. Masz ochotę na coś świeżego i lekkiego? Szukasz pomysłu na prawdziwe letnie ciasto? Sięgnij po delikatnie kwaśny rabarbar i połącz go ze słodką czekoladą. To idealny deser na upalne dni. Sprawdź, jak go przygotować.

 

Dla wielu osób rabarbar to smak dzieciństwa. Nic dziwnego. Rósł prawie w każdym ogródku, a przygotowany z niego kompot doskonale gasił pragnienie w upalne dni. Masz ochotę na szybką podróż w czasie? Chwyć za łodygę tego kwaśnego warzywa i przygotuj pyszne brownie rabarbarowe.

Przepis na brownie rabarbarowe

Na początku przygotuj dużą foremkę o wielkości co najmniej 25x25cm. Nie zapomnij także włączyć piekarnika. Ustaw temperaturę 160oC i ustaw tryb grzania termoobieg.

 

Składniki:

  • 360 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 330 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 10 ml ekstraktu z wanilii,
  • 5 jajek,
  • 100 g cukru,
  • 600 g rabarbaru.

 

Wykonanie:

Wszystkie czekolady pokrój w drobną kostkę. Następnie razem z masłem umieść w rondelku i pogrzej na niewielkim ogniu. Kiedy składniki zaczną się rozpuszczać, wymieszaj je i odstaw naczynie na bok. Nie podgrzewaj czekolady zbyt długo, aby nie wytrącił się tłuszcz.

 

Do osobnej miski wbij jajka i wymieszaj je z cukrem za pomocą trzepaczki. Potem dodaj ekstrakt z wanilii i ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Szybko połącz wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą masę. Na koniec dodaj przesianą mąkę i bardzo powoli wymieszaj całość. Mogą powstać grudki, ale wszystkie elementy muszą być ze sobą połączone.

 

Tak przygotowane ciasto wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Umyj rabarbar, usuń liście i korzenie, a następnie pokrój łodygi na paski lub 5 cm kawałki. Nie rób tego zbyt wcześnie, aby warzywo nie puściło soku.

 

Ułóż kawałki rabarbaru na powierzchni ciasta i lekko dociśnij, a następnie wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut. Deser będzie gotowy, kiedy włożony w nie patyczek nie będzie oblepiony surowym ciastem.

Jak efektownie udekorować brownie rabarbarowe?

Aby brownie zachwyciło wszystkich gości nie tylko smakiem czy aromatem, ale także wyglądem, sięgnij po polewę przeznaczoną do dekoracji muffinek czekoladowych. Jest bardzo aromatyczna, a do tego szybko zastyga na cieście, dzięki czemu nie wybrudzisz palców podczas jedzenia.

 

Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 35 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 110 ml wody,
  • 65 g cukru,
  • 60 g masła.

 

Do rondelka wlej wodę i dodaj cukier. Podgrzej składniki na małym ogniu i stale mieszaj, aby kryształki się rozpuściły. Kiedy woda będzie gotowa, wyłącz palnik i wsyp kakao. Szybko połącz składniki za pomocą trzepaczki i dodaj masło. Mieszaj masę tak długo, aż będzie gładka i błyszcząca.

 

Tak przygotowaną polewę wylej na ostudzone ciasto i szeroką częścią noża dokładnie rozsmaruj na całej powierzchni deseru, a następnie pozostaw do zastygnięcia. W upalne dni możesz włożyć ciasto do lodówki. Tam czekoladowa polewa zastygnie bardzo szybko.

 

Nie czekaj, aż sezon na rabarbar się skończy. Już dziś przygotuj pyszny deser, który rozpieści Twoje podniebienie.

Ingredients

Directions

Brownie rabarbarowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *