Błyskawiczny omlet czekoladowy – przepis

AutorMagda
Ocena

omlet czekoladowy

Ilość1 Porcja

Jajecznica Ci się znudziła? Owsianka odeszła do lamusa a naleśniki były dwa dni temu? Zwykłe kanapki są zbyt oklepane. Poszukujesz oryginalnego pomysłu na śniadanie, które sprawi, że będziesz syty przez kilka godzin i wyjdziesz z domu pełen energii? Sprawdź czekoladową wersję omletu.

Omlet czekoladowy jest bardzo prosty do wykonania. Może być przygotowany na kilka sposób. Poniżej zaprezentowana jest wersja fit dla dbających o formę, kolejny rodzaj dla dzieci do rozszerzania diety oraz opcja klasyczna dla smakoszy. Wypróbuj wszystkie trzy i zdecyduj, która najbardziej Ci odpowiada.

Omlet czekoladowy bez cukru

Na przygotowanie lekkiej wersji omletu potrzebujesz:

  • 1 dojrzałego banana
  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 łyżki płatek owsianych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka mąki ryżowej

Składniki umieść w misie miksera. Zmiksuj na najwyższych obrotach, do uzyskania pianki na wierzchu. Następnie wlej połowę zawartości na rozgrzaną patelnię i przykryj. Omlet wyraźnie urośnie. Będzie gotowy, kiedy poruszasz patelnią, a on z łatwością się od niej odklei. Wtedy należy odkryć omlet i przekręcić go na drugą stronę. Krótko ściąć ciasto i przełożyć na talerz.

Na talerzu możesz podzielić omleta na 4 mniejsze sztuki lub złożyć na pół.

Podawaj z ulubionymi owocami.

Czekoladowy omlet do małej rączki

Dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju placuszki. A maluchy, które rozpoczynają przygodę z jedzeniem docenią fakt, że mogą dotknąć jedzenia, z łatwością je złapać i samodzielnie zjeść.

Do przygotowania omletów BLW zaopatrz się w :

  • 3 jajka
  • 1,5 dojrzałego banana
  • 1,5 łyżeczki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • olej do smażenia

Banana zmiażdż przy pomocy widelca. Mogą pozostać małe kawałki, które nadadzą nieco wilgotności omletowi. Oddziel białka od żółtek.

Do naczynia z bananem wlej żółtka i dosyp kakao. Następnie widelcem roztrzep składniki.

W drugiej misce ubij białka na puszystą pianę. Łyżka po łyżce dodaj ją do jajecznej masy. Mieszaj delikatnie, w przeciwnym razie piana straci swoje puszyste właściwości. 

Całą zawartość naczynia wylej na posmarowaną patelnię. Smaż kilka minut, po czym przewróć na drugą stronę. Kiedy ciasto się zetnie przesuń czekoladowy omlet na talerz.

Dziecku możesz podać zarówno bez dodatków jak i z owocami. Najlepiej, jeśli pokroisz omlet na paseczki, dzięki temu ułatwisz dziecku chwytanie jedzenia.

Omlet czekoladowy dla smakoszy

Trzecią opcją jest pyszny omlet czekoladowy o intensywnym smaku. To zasługa dodatku dobrej jakości czekolady oraz prawdziwego kakao.  

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 kostka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • ½ łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Rozdziel białko od żółtka. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij razem na lśniącą pianę.
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę, cukier wanilinowy, kakao i cukier puder
  3. Zacznij ponownie ubijać pianę. Po chwili dodaj żółtko, a jak się połączą to łyżka po łyżce suche składniki.
  4. Zetrzyj czekoladę na tarce.
  5. Dodaj czekoladę do masy i delikatnie wymieszaj.
  6. Wlej zawartość miski na posmarowaną masłem patelnię. Smaż przez kilka minut. Następnie przewróć na drugą stronę. Pomocna może być duża łopatka do patelni.
  7. Przełóż na talerz i dodaj świeże letnie owoce.

Taki czekoladowy omlet możesz podać z różnymi sosami. Jednak bardzo ciekawe połączenie stanowi czekolada z alkoholowym sosem truskawkowym.

Mocny sos truskawkowy

Składniki:

  • dwie garście świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 25 ml likieru cytrynowego

Produkty umieść w misie blendera i zblenduj na najwyższych obrotach. Jeśli chcesz, żeby sos był odpowiedni również dla dzieci, zamiast likieru wykorzystaj sok z cytryny.

Ingredients

Directions

Błyskawiczny omlet czekoladowy – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *