Blok czekoladowy z mlekiem roślinnym i orzechami macadamia

AutorMagda
Ocena

Blok czekoladowy

Ilość1 Porcja

Category

Blok czekoladowy to kultowy przysmak z czasów PRL. Nie oznacza to jednak, że jego popularność od tego czasu zmalała. Jest to prawdziwa gratka dla największych czekoladoholików. W nieco odświeżonej wersji może także z powodzeniem stanowić przysmak dla osób preferujących dietę wegańską. Poniżej podpowiadamy, jak przyrządzić wyśmienity blok czekoladowy bez mleka krowiego.

Według klasycznego przepisu do przyrządzenia bloku czekoladowego potrzeba jedynie kakao, margaryny, mleka w proszku, pokruszonych ciastek oraz cukru. Tak prosta receptura była odpowiedzią na niedostatek produktów spożywczych w okresie Polski Ludowej. Smak tego deseru wielu osobom przywołuje na myśl dzieciństwo. Jednak obecnie, kiedy półki sklepowe uginają się od rozmaitych towarów, przepis na blok można nieco ulepszyć. Właśnie tak powstanie blok czekoladowy z mlekiem roślinnym i orzechami macadamia, czyli jego równie pyszna, wegańska wersja.

Niepowtarzalny smak wegańskiego bloku czekoladowego z orzechami macadamia

Każdy, kto miał okazję jeść ten przysmak w tradycyjnej wersji, wie, że blok jest bardzo kruchy. Zastąpienie mleka krowiego jego roślinną wersją sprawia, że deser ma bardziej jednolitą konsystencję. Ponadto nawet ci, którzy nie wykluczyli ze swojej diety produktów pochodzenia zwierzęcego, docenią go za wyjątkowo delikatną strukturę i smak.

Doskonałe urozmaicenie bloku czekoladowego stanowią orzechy macadamia, które są uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Dzięki nim ten kakaowy przysmak zdecydowanie zyskuje na walorach smakowych.

Blok czekoladowy z mlekiem roślinnym to propozycja nie tylko dla wegan, ale też dla osób uczulonych na białka mleka krowiego.

Co musisz przygotować, aby zrobić blok czekoladowy z orzechami macadamia?

  • 1 szklankę dobrej jakości kakao, np. kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 szklankę cukru (białego lub muscovado)
  • 1 szklankę oleju kokosowego
  • ½ l tłustego mleka kokosowego
  • ½ l mleka roślinnego w proszku – kokosowego lub ryżowego
  • kilka pokruszonych wegańskich ciasteczek
  • ½ szklanki orzechów macadamia.

Blok czekoladowy z mlekiem roślinnym – jak go przyrządzić?

Aby cieszyć się smakiem tego deseru, musisz nieco uzbroić się w cierpliwość. Masa potrzebuje trochę czasu, aby stężeć – najlepiej, jeżeli spędzi całą noc w lodówce.

Na początku przygotuj formę, do której przelejesz masę. Sprawdzi się do tego klasyczna, prostokątna keksówka wyłożona zwykłą folią spożywczą. Następnie do garnka wlej mleko kokosowe, mleko w proszku, olej oraz cukier. Całość podgrzewaj na małym ogniu i delikatnie mieszaj. Wszystkie składniki muszą dokładnie się połączyć i stworzyć jednolitą masę. Dopiero wtedy dodaj do nich szklankę kakao, nadal nie zapominając o mieszaniu.

Powstała masa będzie dosyć gęsta, ale jednorodna – nie powinno być w niej żadnych grudek. W takiej formie przelej ją do wcześniej przygotowanej keksówki, a następnie posyp orzechami i pokruszonymi ciasteczkami.

Kiedy blok ostygnie, wstaw formę do lodówki. Deser ten musi spędzić tam przynajmniej 5 godzin, ale najlepiej smakuje, jeżeli chłodzi się całą noc.

Blok czekoladowy z orzechami macadamia należy przed podaniem pokroić w plastry.

Ingredients

Directions

Blok czekoladowy z mlekiem roślinnym i orzechami macadamia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *