Szukasz pomysłu na tort? Postaw na sprawdzone połączenie, które na pewno Cię nie rozczaruje! Zachwyć solenizanta i zaproszonych gości, serwując im efektowny biszkopt czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną. Choć jest on dość znany to jednak w tej odsłonie, gustownie udekorowany stanie się gwiazdą każdego przyjęcia.
W czym tkwi sekret biszkoptu czekoladowego z wiśniami?
Wydaje się, że biszkopt, owoce i bita śmietana to połączenie, które jest bardzo standardowe i niczym już nie zaskoczy. Może jednak zostać zaprezentowane w takiej formie, że będziesz chciał do niego wracać. Aby jednak tak się stało, zadbaj o:
- wyselekcjonowane składniki – zwłaszcza czekolada powinna być wartościowa, smaczna, z dużą zawartością kakao, pozbawiona sztucznych barwników czy aromatów. Tutaj najlepiej sięgnąć po zaufane produkty takie jak czekolada mleczna lub gorzka E.Wedel,
- starannie wypieczony biszkopt – kluczem do uzyskania idealnie wyrośniętego, pachnącego, pulchnego i równego biszkoptu jest odtworzenie sprawdzonej receptury na ciasto. Dodawanie składników w odpowiedniej kolejności, proporcjach, temperaturze, staranne mieszanie, a potem wypiekanie zgodnie ze wskazówkami pozwoli osiągnąć sukces. A biszkopt czekoladowy to baza, fundament ciasta, dlatego na tym etapie warto się naprawdę mocno zaangażować,
- dobre owoce – owoce, które wybierasz do ciast powinny być starannie umyte, a w przypadku wiśni wypestkowane. Nikt nie chce natknąć się na nieprzyjemną, twardą niespodziankę podczas delektowania się pysznym biszkoptem i aksamitnym kremem. Do drylowania wiśni możesz użyć specjalnej maszynki. Jeżeli ciasto robisz poza owocowym sezonem to masz dwie opcje – zakup wiśni w syropie lub mrożonek. Zazwyczaj są już one wypestkowane,
- dekorację i sposób podania – skoro serwujesz tort to na równi z jego smakiem liczy się też sposób podania. Prezencja jest bardzo ważna i bez wątpienia wpływa na ocenę końcową deseru. Jest co najmniej kilka możliwości podania czekoladowego brownie z owocami i bitą śmietaną. Możesz podzielić ciasto w poprzek, uzyskując w ten sposób dwa lub trzy blaty i przełożyć je kremem z zamoczonymi w nim wiśniami. Możesz też przygotować czekoladowy spód, a na niego wyłożyć masę i udekorować wierzch owocami. Innym pomysłem jest potraktowanie bitej śmietany i wiśni jako nadzienia do czekoladowych babeczek.
Ten wypiek to klasyk – znajdziesz go w menu wielu kawiarni i restauracji, na przyjęciach urodzinowych, imprezach rodzinnych oraz weselach. Nie jest trudny do wykonania pod warunkiem, że do stworzenia ciasta wybierzesz dobre składniki, a potem wszystkie elementy deseru przygotujesz zgodnie z wytycznymi. Najbardziej wymagającym etapem całego procesu cukierniczego jest ubicie idealnie słodkiej, puszystej bitej śmietany oraz wypieczenie idealnie równego, pulchnego biszkoptu czekoladowego. Ważny jest też sposób dekoracji i podania dania. Efekt może być naprawdę zaskakujący!