Rabarbar to ulubione warzywo babć i mam. Nic dziwnego. Jest bardzo proste w uprawie i można z niego przyrządzić bardzo dużo przysmaków. Dawniej często gościł w kompotach i konfiturach. Obecnie najczęściej jest serwowany w różnego rodzaju deserach. Doskonale równoważy słodki smak wypieków i sprawia, że ciasta są lekkie i wilgotne. Poznaj przepis na czekoladowy biszkopt z rabarbarem.
Biszkopt z rabarbarem ma konsystencję brownie, dzięki czemu doskonale syci głód i zaspokaja potrzebę na "coś słodkiego". Idealnie smakuje z popołudniową filiżanką kawy lub szklanką lemoniady i świetnie sprawdza się jako przekąska do pracy czy na piknik.
Jak przygotować biszkopt czekoladowy z rabarbarem?
Aby móc upiec równy i wysoki biszkopt, zadbaj o równomierną i wysoką temperaturę w piekarniku. Dlatego zanim przystąpisz do mieszania składników na ciasto, ustaw piekarnik na 170 oC i włącz program góra-dół. Przygotuj również foremkę o wielkości 25 cm x 30 cm lub tortownicę o średnicy 15 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 35 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta proszku do pieczenia,
- odrobina sody oczyszczonej,
- 15 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 330 ml oleju roślinnego,
- 8 jajek rozmiar L,
- 900 g rabarbaru.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g ciepłego masła,
- 225 g mąki pszennej,
- 100 g cukru.
Wykonanie:
Łodygi rabarbaru umyj i usuń z nich liście oraz korzenie. Następnie pokrój warzywo na małe kawałki, wymieszaj z kilkoma łyżkami cukru i odstaw na bok. Dzięki temu rabarbar puści sok, co pozwoli uniknąć zakalca.
Następnie przygotuj kruszonkę. Mąkę wraz z cukrem wsyp do miski i dodaj masło. Zagnieć ręcznie składniki na gładką masę, potem owiń ją folią spożywczą i umieść w zamrażarce.
W międzyczasie do osobnego naczynia przesiej oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia oraz kakao i dokładnie wymieszaj składniki. Potem oddziel białka od żółtek i zmiksuj je z cukrem na błyszczącą pianę. Następnie powoli dodaj do niej żółtka, jedno po drugim, i wymieszaj całość za pomocą miksera na wolnych obrotach. Kiedy masa będzie jednolita, partiami wsypuj mąkę na przemian z olejem. Skończ miksować, gdy zauważysz, że ciasto jest gładkie i lejące.
Biszkoptową masę przelej do przygotowanej foremki. Odsącz rabarbar z nadmiaru soku i ułóż go na cieście. Potem wyjmij z zamrażarki przygotowaną wcześniej masę na kruszonkę i zetrzyj ją na dużych oczkach lub rozkrusz w palcach nad deserem. Pamiętaj, że im więcej kruszonki tym lepiej, dlatego postaraj się dokładnie pokryć warzywa.
Gotowe ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika na 40-45 minut i piecz, aż do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu przełóż na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.
Jak udekorować biszkopt czekoladowy?
Do biszkoptu czekoladowego, słodkiej kruszonki i kwaśnego rabarbaru najlepiej pasuje lukier! Przy jego pomocy stworzysz także efektowną dekorację. Aby go przygotować, potrzebujesz:
- 150 g cukru pudru,
- 125 ml gorącej wody,
- 15 ml soku z cytryny.
Cukier puder wsyp do miski i cienkim strumieniem wlej do niego gorącą wodę, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj sok z cytryny i energicznie połącz składniki. Następnie nabierz lukier na łyżkę i polej nim ciasto. Gotowe!
Czekoladowy biszkopt z rabarbarem jest miękki i bardzo soczysty. Z pewnością przypadnie do gustu Tobie oraz rodzinie i znajomym. Sprawdź!