Biszkopt czekoladowy z rabarbarem

AutorMagda
Ocena

mokre ciasto czekoladowe

Ilość1 Porcja

Category

Rabarbar to ulubione warzywo babć i mam. Nic dziwnego. Jest bardzo proste w uprawie i można z niego przyrządzić bardzo dużo przysmaków. Dawniej często gościł w kompotach i konfiturach. Obecnie najczęściej jest serwowany w różnego rodzaju deserach. Doskonale równoważy słodki smak wypieków i sprawia, że ciasta są lekkie i wilgotne. Poznaj przepis na czekoladowy biszkopt z rabarbarem.

 

Biszkopt z rabarbarem ma konsystencję brownie, dzięki czemu doskonale syci głód i zaspokaja potrzebę na "coś słodkiego". Idealnie smakuje z popołudniową filiżanką kawy lub szklanką lemoniady i świetnie sprawdza się jako przekąska do pracy czy na piknik.

Jak przygotować biszkopt czekoladowy z rabarbarem?

Aby móc upiec równy i wysoki biszkopt, zadbaj o równomierną i wysoką temperaturę w piekarniku. Dlatego zanim przystąpisz do mieszania składników na ciasto, ustaw piekarnik na 170 oC i włącz program góra-dół. Przygotuj również foremkę o wielkości 25 cm x 30 cm lub tortownicę o średnicy 15 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 35 g mąki ziemniaczanej,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • odrobina sody oczyszczonej,
  • 15 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 330 ml oleju roślinnego,
  • 8 jajek rozmiar L,
  • 900 g rabarbaru.

 

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g ciepłego masła,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru.

 

Wykonanie:

Łodygi rabarbaru umyj i usuń z nich liście oraz korzenie. Następnie pokrój warzywo na małe kawałki, wymieszaj z kilkoma łyżkami cukru i odstaw na bok. Dzięki temu rabarbar puści sok, co pozwoli uniknąć zakalca.

 

Następnie przygotuj kruszonkę. Mąkę wraz z cukrem wsyp do miski i dodaj masło. Zagnieć ręcznie składniki na gładką masę, potem owiń ją folią spożywczą i umieść w zamrażarce.

 

W międzyczasie do osobnego naczynia przesiej oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia oraz kakao i dokładnie wymieszaj składniki. Potem oddziel białka od żółtek i zmiksuj je z cukrem na błyszczącą pianę.  Następnie powoli dodaj do niej żółtka, jedno po drugim, i wymieszaj całość za pomocą miksera na wolnych obrotach. Kiedy masa będzie jednolita, partiami wsypuj mąkę na przemian z olejem. Skończ miksować, gdy zauważysz, że ciasto jest gładkie i lejące.

 

Biszkoptową masę przelej do przygotowanej foremki. Odsącz rabarbar z nadmiaru soku i ułóż go na cieście. Potem wyjmij z zamrażarki przygotowaną wcześniej masę na kruszonkę i zetrzyj ją na dużych oczkach lub rozkrusz w palcach nad deserem. Pamiętaj, że im więcej kruszonki tym lepiej, dlatego postaraj się dokładnie pokryć warzywa.

 

Gotowe ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika na 40-45 minut i piecz, aż do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu przełóż na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.

Jak udekorować biszkopt czekoladowy?

Do biszkoptu czekoladowego, słodkiej kruszonki i kwaśnego rabarbaru najlepiej pasuje lukier! Przy jego pomocy stworzysz także efektowną dekorację. Aby go przygotować, potrzebujesz:

  • 150 g cukru pudru,
  • 125 ml gorącej wody,
  • 15 ml soku z cytryny.

 

Cukier puder wsyp do miski i cienkim strumieniem wlej do niego gorącą wodę, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj sok z cytryny i energicznie połącz składniki. Następnie nabierz lukier na łyżkę i polej nim ciasto. Gotowe!

 

Czekoladowy biszkopt z rabarbarem jest miękki i bardzo soczysty. Z pewnością przypadnie do gustu Tobie oraz rodzinie i znajomym. Sprawdź!

Ingredients

Directions

Biszkopt czekoladowy z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *