Tort jest tradycyjnym ciastem podawanym przy okazji ważnych uroczystości jak rocznice urodzin, śluby czy komunie. Kojarzy się raczej z ciężkich, mocno słodkim ciastem, ale warto wypróbować jego lżejszą wersję, choćby przy okazji letnich uroczystości. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny, lekki tort z białą czekoladą i owocami.
Przygotowanie doskonałego kremu ciasta z białą czekoladą rozpocznij od podgrzania w rondelku 70ml śmietanki. Doprowadź śmietankę do granicy wrzenia, ale postaraj się jej nie zagotować. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj do niego pokruszoną białą czekoladę. Odczekaj 2 minuty, a następnie wymieszaj masę, aby czekolada się rozpuściła.
Tak przygotowaną masę do kremu. schłodź w lodówce pod przykryciem. Po około 30 minutach do schłodzonej czekolady ze śmietanką dodaj pozostałą część kremówki i ubij mikserem na lekki krem.
W czasie, kiedy studzi się masa do kremu, przygotuj ciasto na biszkopt. Umieść w kąpieli wodnej jajka, cukier, sól i esencję waniliową i ubijaj ręcznie masę przez około 5 minut. Następnie przenieś ubite składniki do miksera i miksuj aż masa ostygnie i około trzykrotnie powiększy swoją objętość.
Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj, jedynie do połączenia się składników. Dodaj roztopione i ostudzone masło i połącz delikatnie do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto podziel równo na dwie części i przelej do dwóch tortownic o średnicy około 22 cm. Piecz około 25 minut – do suchego patyczka, w temperaturze 175 stopni. Ostudź w uchylonym piekarniku.
Znasz sposób, żeby ciasto z białą czekoladą nie było suche? Nasącz biszkopty przygotowanym syropem. Następnie umieść na paterze pierwszy blat ciasta, rozsmaruj połowę kremu i połóż na nim drugi blat. Rozsmaruj na wierzchu resztę kremu. Tort przykryj pokrywką do patery lub dużą miską i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, ułóż na górze świeże owoce.