Print Options:

Biały tort – przepis na ciasto z białą czekoladą

Ilość1 PorcjaCzas przygotowania40 minutCzas gotowania30 minutCałkowity czas1 hr 10 minut

Tort jest tradycyjnym ciastem podawanym przy okazji ważnych uroczystości jak rocznice urodzin, śluby czy komunie. Kojarzy się raczej z ciężkich, mocno słodkim ciastem, ale warto wypróbować jego lżejszą wersję, choćby przy okazji letnich uroczystości. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny, lekki tort z białą czekoladą i owocami.

a) Składniki na biszkopt
 4 jajka
 100 g cukru
 ½ łyżeczki esencji waniliowej
 60 g roztopionego i ostudzonego masła
 100 g mąki pszennej
 szczypta soli
b) Składniki na krem
 ¾ tabliczki białej czekolady E.Wedel
 190 ml śmietanki 30 lub 36%
Etap pierwszy – przygotowanie idealnego kremu
1

Przygotowanie doskonałego kremu ciasta z białą czekoladą rozpocznij od podgrzania w rondelku 70ml śmietanki. Doprowadź śmietankę do granicy wrzenia, ale postaraj się jej nie zagotować. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj do niego pokruszoną białą czekoladę. Odczekaj 2 minuty, a następnie wymieszaj masę, aby czekolada się rozpuściła.

2

Tak przygotowaną masę do kremu. schłodź w lodówce pod przykryciem. Po około 30 minutach do schłodzonej czekolady ze śmietanką dodaj pozostałą część kremówki i ubij mikserem na lekki krem.

Etap drugi – biszkopt do ciasta z białą czekoladą
3

W czasie, kiedy studzi się masa do kremu, przygotuj ciasto na biszkopt. Umieść w kąpieli wodnej jajka, cukier, sól i esencję waniliową i ubijaj ręcznie masę przez około 5 minut. Następnie przenieś ubite składniki do miksera i miksuj aż masa ostygnie i około trzykrotnie powiększy swoją objętość.

4

Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj, jedynie do połączenia się składników. Dodaj roztopione i ostudzone masło i połącz delikatnie do uzyskania jednolitej masy.

5

Ciasto podziel równo na dwie części i przelej do dwóch tortownic o średnicy około 22 cm. Piecz około 25 minut – do suchego patyczka, w temperaturze 175 stopni. Ostudź w uchylonym piekarniku.

Wykończenie tortu
6

Znasz sposób, żeby ciasto z białą czekoladą nie było suche? Nasącz biszkopty przygotowanym syropem. Następnie umieść na paterze pierwszy blat ciasta, rozsmaruj połowę kremu i połóż na nim drugi blat. Rozsmaruj na wierzchu resztę kremu. Tort przykryj pokrywką do patery lub dużą miską i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, ułóż na górze świeże owoce.