Biały tort – przepis na ciasto z białą czekoladą

AutorMagda
OcenaTrudnośćŚredni

Tort jest tradycyjnym ciastem podawanym przy okazji ważnych uroczystości jak rocznice urodzin, śluby czy komunie. Kojarzy się raczej z ciężkich, mocno słodkim ciastem, ale warto wypróbować jego lżejszą wersję, choćby przy okazji letnich uroczystości. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny, lekki tort z białą czekoladą i owocami.

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania40 minutCzas gotowania30 minutCałkowity czas1 hr 10 minut

Dlaczego ciasto z białą czekoladą?

 

Chociaż biała czekolada nie zawiera w sobie tyle wartości odżywczych, co jej gorzka odpowiedniczka, ma w swoim składzie sporo witamin: A, E, D, K czy witaminy z grupy B. Oprócz tego uważana jest za lżejszą i doskonale wkomponowuje się w letnie desery.

 

Podstawowe składniki ciasta z białą czekoladą

Żeby wykonać tort z białą czekoladą przygotuj oddzielnie biszkopt, krem oraz sezonowe owoce do ozdoby i wzbogacenia smaku.

a) Składniki na biszkopt
 4 jajka
 100 g cukru
 ½ łyżeczki esencji waniliowej
 60 g roztopionego i ostudzonego masła
 100 g mąki pszennej
 szczypta soli
b) Składniki na krem
 ¾ tabliczki białej czekolady E.Wedel
 190 ml śmietanki 30 lub 36%

Dodatkowo do nasączenia biszkoptu przygotuj syrop. Wymieszaj: ½ szklanki wody, 2 łyżki cukru pudru i łyżkę soku z cytryny.

Etap pierwszy – przygotowanie idealnego kremu
1

Przygotowanie doskonałego kremu ciasta z białą czekoladą rozpocznij od podgrzania w rondelku 70ml śmietanki. Doprowadź śmietankę do granicy wrzenia, ale postaraj się jej nie zagotować. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj do niego pokruszoną białą czekoladę. Odczekaj 2 minuty, a następnie wymieszaj masę, aby czekolada się rozpuściła.

2

Tak przygotowaną masę do kremu. schłodź w lodówce pod przykryciem. Po około 30 minutach do schłodzonej czekolady ze śmietanką dodaj pozostałą część kremówki i ubij mikserem na lekki krem.

Etap drugi – biszkopt do ciasta z białą czekoladą
3

W czasie, kiedy studzi się masa do kremu, przygotuj ciasto na biszkopt. Umieść w kąpieli wodnej jajka, cukier, sól i esencję waniliową i ubijaj ręcznie masę przez około 5 minut. Następnie przenieś ubite składniki do miksera i miksuj aż masa ostygnie i około trzykrotnie powiększy swoją objętość.

4

Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj, jedynie do połączenia się składników. Dodaj roztopione i ostudzone masło i połącz delikatnie do uzyskania jednolitej masy.

5

Ciasto podziel równo na dwie części i przelej do dwóch tortownic o średnicy około 22 cm. Piecz około 25 minut – do suchego patyczka, w temperaturze 175 stopni. Ostudź w uchylonym piekarniku.

Wykończenie tortu
6

Znasz sposób, żeby ciasto z białą czekoladą nie było suche? Nasącz biszkopty przygotowanym syropem. Następnie umieść na paterze pierwszy blat ciasta, rozsmaruj połowę kremu i połóż na nim drugi blat. Rozsmaruj na wierzchu resztę kremu. Tort przykryj pokrywką do patery lub dużą miską i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, ułóż na górze świeże owoce.

Spraw, by tort wyglądał lekko i nowocześnie. Nie smaruj kremem jego boków. Taki naked cake doskonale sprawdzi się na letnie, domowe przyjęcia. Przybranie może mieć jednak wówczas kluczowe znaczenie. Zadbaj o świeże elementy, ale na poszczególnych piętrach może na przykład pojawić się kwiat. Wszystko zależy od Ciebie!

Category

Ingredients

a) Składniki na biszkopt
 4 jajka
 100 g cukru
 ½ łyżeczki esencji waniliowej
 60 g roztopionego i ostudzonego masła
 100 g mąki pszennej
 szczypta soli
b) Składniki na krem
 ¾ tabliczki białej czekolady E.Wedel
 190 ml śmietanki 30 lub 36%

Directions

Etap pierwszy – przygotowanie idealnego kremu
1

Przygotowanie doskonałego kremu ciasta z białą czekoladą rozpocznij od podgrzania w rondelku 70ml śmietanki. Doprowadź śmietankę do granicy wrzenia, ale postaraj się jej nie zagotować. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj do niego pokruszoną białą czekoladę. Odczekaj 2 minuty, a następnie wymieszaj masę, aby czekolada się rozpuściła.

2

Tak przygotowaną masę do kremu. schłodź w lodówce pod przykryciem. Po około 30 minutach do schłodzonej czekolady ze śmietanką dodaj pozostałą część kremówki i ubij mikserem na lekki krem.

Etap drugi – biszkopt do ciasta z białą czekoladą
3

W czasie, kiedy studzi się masa do kremu, przygotuj ciasto na biszkopt. Umieść w kąpieli wodnej jajka, cukier, sól i esencję waniliową i ubijaj ręcznie masę przez około 5 minut. Następnie przenieś ubite składniki do miksera i miksuj aż masa ostygnie i około trzykrotnie powiększy swoją objętość.

4

Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj, jedynie do połączenia się składników. Dodaj roztopione i ostudzone masło i połącz delikatnie do uzyskania jednolitej masy.

5

Ciasto podziel równo na dwie części i przelej do dwóch tortownic o średnicy około 22 cm. Piecz około 25 minut – do suchego patyczka, w temperaturze 175 stopni. Ostudź w uchylonym piekarniku.

Wykończenie tortu
6

Znasz sposób, żeby ciasto z białą czekoladą nie było suche? Nasącz biszkopty przygotowanym syropem. Następnie umieść na paterze pierwszy blat ciasta, rozsmaruj połowę kremu i połóż na nim drugi blat. Rozsmaruj na wierzchu resztę kremu. Tort przykryj pokrywką do patery lub dużą miską i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, ułóż na górze świeże owoce.

Biały tort – przepis na ciasto z białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *