Bardzo czekoladowy sernik, który posmakuje każdemu

AutorMagda
Ocena

czekoladowy sernik

Ilość1 Porcja

Kochasz sernik i czekoladę? To świetnie się składa, ponieważ to połączenie sprawdzi się w formie deserowego wypieku. Możesz przyrządzić go na kilka sposobów, np. polewając ciasto roztopioną czekoladą czy osadzając je na spodzie z czekoladowych ciasteczek. Inną wersją jest czekoladowa masa serowa, która nadaje niepowtarzalnego i bardzo oryginalnego charakteru deserowi.

Wielbiciele kuchennych wyzwań nie boją się eksperymentować nawet z tak klasycznymi ciastami jak sernik. Jeżeli znajdziesz w sobie odwagę, aby przyrządzić to ciasto w nieco innej niż znana do tej pory forma, na pewno warto sięgnąć po naszą inspirację. Zakłada ona stworzenie czekoladowego sernika, który wygląda tak elegancko, że może być podawany nawet jako tort.

Składniki na czekoladowy sernik

Do przyrządzenia ciasta czekoladowego z serem potrzebujesz składników wysokiej jakości. Tylko dzięki nim Twój deser nabierze odpowiedniej formy oraz zachwycającego smaku. Przygotuj też kuchenne akcesoria — miskę, mikser, papier do pieczenia oraz formę. Proponujemy tortownicę, ponieważ elegancki sernik z czekolady najlepiej wygląda w okrągłym kształcie.

Przygotuj:

  1. Składniki na spód z ciastek:

Spód z kruchych ciastek smakuje pysznie. Przyrządzisz go z:

  • 200 gramów herbatników zwykłych lub czekoladowych,
  • 100 gramów masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej),
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao.
  1. Składniki na masę:

Czekoladowa masa to opcja, która zaskoczy i zachwyci. Wykonasz ją z:

  • 1 kg sera zmielonego,
  • 100 gramów drobnego cukru do wypieków,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 3 jajka
  1. Składniki na polewę:

Czekoladowa polewa zwieńczy dzieło. Potrzebne będą:

  • 100 gramów masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • dwie łyżki gorzkiego kakao.

Niech ilość składników Cię nie zniechęci! Gwarantujemy, że kiedy zbierzesz je wszystkie będziesz mógł z werwą przystąpić do pracy. Pieczenie ciasta czekoladowego z serem to spore wyzwanie, zwłaszcza dla mniej doświadczonych kucharzy. Jednak nasz przepis jest niezawodny, korzystając z niego zyskasz równomierny, pachnący wypiek w intensywnie ciemnym kolorze i obłędnym smaku.

Przygotowanie sernika z czekoladową masą

Przygotuj wszystkie składniki. Zacznij od wyciągnięcia z lodówki masła do polewy oraz do wykonania kruchego spodu. To od niego zaczniesz pracę.

  1. Składniki na spód (herbatniki, masło i kakao) połącz ze sobą z pomocą miksera. Masa nie będzie całkiem gładka, powinna mieć chrupkie elementy. Wyłóż nią równomiernie spód blachy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenie, delikatnie ugnieć.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść i ostudź czekoladę. Zmiksuj ser z cukrem i stopniowo dodawaj jajka oraz czekoladową masę. Miksuj jeszcze chwilę aż do połączenia składników i uzyskania masy w jednolitej konsystencji. Wylej na spód z ciastek.
  3. Zrób polewę rozpuszczając czekoladę z masłem i mlekiem. Wylej ją na ciasto.
  4. Ciasto czekoladowe z serem zapiekaj w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut. Kontroluj stopień wypieczenia i podawaj dobrze schłodzony.

Smacznego!

Ingredients

Directions

Bardzo czekoladowy sernik, który posmakuje każdemu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *