Babeczki z białą czekoladą i nutą cytryny

AutorMagda
Ocena

suflet czekoladowy

Ilość1 Porcja

Category

 

Słodkie wypieki to obowiązkowy element spotkań towarzyskich i uroczystości rodzinnych. Ciasto jest też doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy i sposobem na poprawę humoru. Jeżeli nie jesteś zwolennikiem skomplikowanych deserów i zależy Ci na czymś, co przygotujesz błyskawicznie, powinieneś spróbować babeczek. Zobacz, jakie to proste!

Muffinki to doskonały wybór dla osób, które lubią niebanalne słodkości podane w estetycznej formie. Z ich zrobieniem poradzą sobie nawet nowicjusze, dlatego jest to dobra okazja, aby podszkolić swoje umiejętności kulinarne. Babeczki stwarzają również nieograniczone możliwości udekorowania, dzięki czemu sprawdzą się na specjalne okazje. Zapewniamy, że z naszym przepisem wyjdą idealne!

Babeczki z białą czekoladą i cytryną – przepis

W Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na babeczki z różnymi dodatkami oraz propozycjami ich podania. Niektóre z nich są czasochłonne i zawierają trudno dostępne składniki, co skutecznie zniechęca do ich wykonania. My proponujemy muffiny czekoladowe, które zachwycą Cię prostotą wykonania i obłędnym smakiem, a przygotowanie ich nie zajmie Ci więcej niż 40 minut. Czego będziesz potrzebować?

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki tortowej,
  • 160 ml mleka,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • 50 g cukru,
  • Pół tabliczki czekolady Białej E.Wedel,
  • 1 jajko,
  • 100 ml roztopionego masła,
  • 1 cytryna,

Składniki na polewę:

  • 50 g cukru pudru,
  • 20 ml mleka,
  • pół tabliczki czekolady Białej E.Wedel.

Po upieczeniu możesz udekorować babeczki według własnego uznania. Wykorzystaj do tego gotowe ozdoby z masy cukrowej lub kolorowe pisaki do malowania ciasta. Proponowana przez nas polewa czekoladowa z czekolady stanowi świetną bazę dla dekoracji, ale równie efektownie prezentuje się samodzielnie.

Babeczki z białą czekoladą i cytryną – sposób przygotowania

Zanim przejdziesz do pracy przygotuj papilotki lub foremki na babeczki. Ciasto się robi błyskawicznie, dlatego możesz od razu włączyć piekarnik, aby się nagrzał do 180 stopni. Jak zrobić muffinki krok po kroku?

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone.
  2. Dokładnie umyj cytrynę i zetrzyj z niej skórkę na tarce z gęstymi oczkami. Po przekrojeniu wyciśnij z niej sok do kubeczka.
  3. W osobnym naczyniu roztrzep jajko, stopniowo dolewając do niego mleko i cały czas intensywnie mieszając. Na koniec dodaj sok z cytryny i jeszcze raz delikatnie całość przemieszaj łyżką.
  4. Do suchych składników dodaj skórkę z cytryny oraz drobno posiekaną białą czekoladę E.Wedel. Następnie całość przełóż do miski z ubitym jajkiem i mlekiem. Używając łyżki dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa.
  5. Powstałe ciasto przełóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika na 25-30 min.
  6. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową, rozpuszczając w rondelku mleko z cukrem pudrem i białą czekoladą.

Po wyjęciu z piekarnika babeczek polej je lekko przestudzonym lukrem. Aby podkreślić smak, możesz je posypać startą skórką cytrynową. Smacznego!

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/

Ingredients

Directions

Babeczki z białą czekoladą i nutą cytryny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *