Babeczki z białą czekoladą i arbuzem

AutorMagda
Ocena

babeczki z białą czekoladą

Ilość1 Porcja

Category

Truskawki, jagody, maliny, jabłka – te owoce są najczęściej wybierane do robienia słodkich wypieków i dobrze pasują do czekolady. Dzisiaj proponujemy udany kuchenny eksperyment, który pozwoli na przygotowanie deseru innego niż wszystkie. Są to babeczki z białą czekoladą i… arbuzem! Sprawdź koniecznie!

Efektowny wakacyjny deser

Szukasz pomysłu na wakacyjny deser i wciąż odtwarzasz sprawdzone receptury? To tylko jedna z możliwości, ale jest też inna – eksperymentalna! My spróbowaliśmy i okazało się, że połączenie arbuza z czekoladą w formie pięknie wyrośniętych, puszystych babeczek jest doskonałe. Nie tylko takie ciasto dobrze smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Zwłaszcza., gdy ozdobisz je bitą śmietaną, lodami, świeżymi owocami, miętą czy bakaliami. W ten sposób zyskujesz deser, który zachwyca swoim wyglądem. Jednak jest jeden haczyk – bardzo szybko znika z talerzy!

Jak zrobić babeczki?

Bazą dla tego przepisu są babeczki czekoladowe, dlatego to im warto poświęcić najwięcej przygotowań i uwagi. Przyrządzisz je z wykorzystaniem sprawdzonych składników – nie zastępuj ich zamiennikami tylko wybierz najlepsze, od sprawdzonych producentów. Najważniejsza jest tutaj czekolada. To od jej smaku i konsystencji zależy, jak finalnie będzie smakowała słodka przekąska i w jaki sposób jej smak będzie się przeplatał z słodkim i soczystym arbuzem.

Sprawdzonym składnikiem deserów jest czekolada E.Wedel w wersji mlecznej lub gorzkiej. Decydując się na tę drugą, bardziej deserową, wyrazistą i wyrafinowaną, możesz dodać nieco więcej cukru, który przełamie goryczkę. Tym słodzidłem naturalnie może być również owoc, a więc arbuz. My jednak polecamy przetestowanie czekolady białej. Jest ona słodka, idealnie aksamitna, rozpływająca się w ustach. W połączeniu z różowym nadzieniem prezentuje się bardzo spektakularnie, choć jej przygotowanie nie wymaga zbyt dużo wysiłku.

Jak wykorzystać arbuza w przepisie na babeczki?

Arbuz w przepisie na muffiny czekoladowe możesz wykorzystać co najmniej na kilka różnych sposobów. Pamiętaj jednak, że owoc ten zawiera duże ilości wody, dlatego ciasto finalnie będzie nasączone, wilgotne i w całości będzie miało przyjemny posmak orzeźwiającego arbuza. Wykorzystaj go jako:

  • nadzienie – do przygotowanych wcześniej kokilek, przelej czekoladową masę (mniej więcej do połowy wysokości foremki). Następnie pokrój arbuza na kawałeczki i każdy z nich umieść w środku, jako nadzienie. Zalej resztą ciasta aż do brzegów kokilki,
  • dekorację – kawałki arbuza umieść jak wachlarz na blacie ciastek. Możesz też pokroić go w maleńkie kosteczki i ułożyć na babeczce w formie posypki,
  • element ciasta – mieszając wszystkie składniki na ciasto, wymieszaj z nimi także kawałeczki arbuza. Zrób to delikatnie, aby nie rozpadły się i nie straciły zbyt dużo wody. Wtedy ciasto mogłoby się okazać zakalcem.

Sprawdź koniecznie połączenie arbuza z białą czekoladą zamknięte w formie upieczonej, pulchnej muffinki. Smacznego!

Ingredients

Directions

Babeczki z białą czekoladą i arbuzem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *