Babeczki Red Velvet z białą czekoladą

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Red Velvet to wyjątkowe ciasto. Mocno czerwone – romantyczne, intensywne, eleganckie, a w smaku… zaskakująco delikatne! Efekt w połączeniu z kremem z białej czekolady to prawdziwa kulinarna petarda! Doskonałe jako deser na specjalne okazje i prezent dla kogoś bliskiego. Co będzie Ci potrzebne, by przygotować te wyjątkowe babeczki?

 

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: łatwy

 

Lista składników:

Babeczki Red Velvet:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 120 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 60 g masła,
  • szczypta soli,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego w żelu.

 

Krem z białą czekoladą:

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 100 g czekolady E.Wedel Białej.

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 1800C z opcją góra-dół. Przygotuj również płaską blaszkę i papilotki lub silikonową formę do pieczenia babeczek.
  2. Masło i cukier utrzyj mikserem na gładką puszystą masę. Dodaj jajko, mleko i kilka kropel barwnika – aż uzyskasz pożądany odcień. Najlepiej wygląda ognista czerwień, ale uważaj, żeby nie przesadzić, bo wtedy podczas pieczenia kolor może wyjść mniej korzystny.
  3. W misce przesiej wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Partiami dodawaj je do masy, cały czas delikatnie mieszając, tak żeby składniki mogły się ze sobą połączyć.
  4. Ciastem wypełnij papilotki do połowy – babeczki urosną w czasie pieczenia.
  5. Piecz przez około 20 minut, do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i studź na kratce.
  7. Przygotuj krem z białą czekoladą. Czekoladę E.Wedel Białą połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystygnięcia.
  8. W misce ubijaj śmietankę kremówkę i serek mascarpone. Dodaj wystudzoną czekoladę i ubij jeszcze raz wszystko mikserem. Krem powinien być jednolity, gęsty i puszysty.
  9. Krem przełóż do rękawa cukierniczego – koniec zabezpiecz gumką recepturką, tak żeby krem nie wyciekał z drugiej strony. Użyj wybranej końcówki, jednak pamiętaj, by była dość szeroka, bo krem z białą czekoladą jest gęsty.
  10. Dekoruj każdą babeczkę Red Velvet – wyciskaj krem na babeczkę okrężnymi ruchami, a na koniec na każdej babeczce możesz położyć świeżą truskawkę.

Słodkie prezenty

Babeczki Red Velvet sprawdzą się idealnie, kiedy chcesz pokazać komuś bliskiemu, jak bardzo jest dla Ciebie ważny. To proste, ale bardzo efektowne ciasto, a jego czerwony kolor bezpośrednio nawiązuje przecież do miłości. Ale możesz też przygotować je na każdą inną okazję! Kilka kropli wybranego barwnika sprawi, że nawet krem możesz dostosować kolorystycznie do okazji. Eksperymentuj i baw się. Smacznego! 

 

Szukasz innego pomysłu, by rozpieścić kogoś słodkim poczęstunkiem? Wypróbuj pancakes czekoladowe, które doskonale smakują na śniadanie, obiad i kolację! Dodatkowo możesz przygotować także muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest równie prosty!

 

 

Ingredients

Directions

Babeczki Red Velvet z białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *