Babeczki czekoladowe z wiśniowym nadzieniem

AutorMagda
Ocena

muffinki czekoladowe

Ilość1 Porcja

Category

Muffiny czekoladowe to deser uniwersalny, który smakuje właściwie każdemu. Jego sporą zaletą jest również to, że można przyrządzić go na wiele sposobów. Ciekawym pomysłem są babeczki czekoladowe z wiśniowym nadzieniem, które znikają w kilka chwil zaraz po podaniu. Poznaj sprawdzony przepis, by przekonać się, na czym polega fenomen tych wypieków!

 

Jeśli masz sprawdzony przepis na muffiny czekoladowe, to jesteś w „połowie drogi”. Możesz bowiem z niego skorzystać, delikatnie go modyfikując. Jeżeli jednak nie wiesz, jak je przyrządzić, poniżej znajdziesz mnóstwo cennych wskazówek.

Muffiny czekoladowe z wiśniowym środkiem – składniki

Składniki na babeczki czekoladowe należy podzielić na trzy rodzaje: na ciasto, na nadzienie, na nadzienie.

 

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:

  • 90 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 4 łyżki miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypty soli,
  • ½ szklanki mąki.

Do przygotowania nadzienia wiśniowego potrzebne są:

  • 1 szklanka wiśni bez pestek (razem z sokiem),
  • ½ łyżeczki żelatyny,
  • 1 łyżki cukru,
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżki soku z cytryny.

Na krem potrzebne będą:

  • 180 g czekolady Mlecznej Klasyczcnej E.Wedel,
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%.

Przygotowanie muffinek krok po kroku

Muffiny czekoladowe z wiśniowym nadzieniem należy przygotowywać etapami – pierwszy z nich to krem czekoladowy.

  1. Kremówkę podgrzej na małym ogniu, a następnie zdejmij z palnika. Dodaj połamaną czekoladę i poczekaj aż się rozpuści. Po 2-3 minutach dokładnie wymieszaj.
  2. Tak przygotowaną masę wstaw na kilka godzin do lodówki.

Kolejny etap to przygotowanie wiśniowego nadzienia. W tym celu należy:

  1. umieścić żelatynę w niewielkim naczyniu i zalać ją ok. 30 ml zimnej wody, a następnie odstawić do napęcznienia;
  2. cukier, mąkę ziemniaczaną i wiśnie należy umieścić w rondlu i podgrzać na małym ogniu; mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru i zgęstnienia masy;
  3. wiśnie zdejmij z ognia i odstaw do delikatnego przestudzenia, a następnie dodaj żelatynę; mieszaj energicznie aż do momentu, w którym żelatyna się rozpuści; na koniec całość wstaw do lodówki.

Czas przygotować babeczki czekoladowe:

  1. rozgrzej piekarnik do 180°C i ustaw go na tryb termoobiegu;
  2. w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj kakao;
  3. w oddzielnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia;
  4. masło rozetrzyj z cukrem – do uzyskania puszystej masy;
  5. do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i dalej ubijaj;
  6. dodaj ostudzoną masę czekoladową i wymieszaj do uzyskania jednorodnej masy;
  7. dodaj suche składniki, a następnie wymieszaj je do ich połączenia się;
  8. papilotki umieszczone w metalowej formie należy wypełnić surowym ciastem – niemal do wierzchu;
  9. wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut;
  10. gotowe babeczki wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

Teraz czas wypełnić muffiny nadzieniem wiśniowym. W trym celu wydrąż środek za pomocą cienkiej rurki (lub specjalnego gadżetu, np. do wycinania ogryzków z jabłka), a następnie wypełnić frużeliną. Całość udekoruj kremem czekoladowym wyciśniętym za pomocą rękawa cukierniczego.

Smacznego!

Ingredients

Directions

Babeczki czekoladowe z wiśniowym nadzieniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *