Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

AutorMagda
Ocena

Czekoladowy fondant

Ilość1 Porcja

Category

Tradycyjne babeczki są świetne, ale nie każdemu smakują. Niekiedy mogą wyjść za suche lub zbyt miękkie, przez co ich konsystencja nie jest tak przyjemna jak być powinna. W jaki sposób sprawić, że szykowane przez nas babeczki staną się naprawdę świetne?

W tym tekście postaramy się wyjaśnić, jak sprawić, żeby babeczki, które tworzymy na różne okazje, były naprawdę wyjątkowe. Wykorzystamy do tego czekoladę, ale w różnych formach. Przepisów na babeczki czekoladowe jest wiele, ale my zachęcamy do wykorzystania takich, które pozwolą na niezwykłe doznania smakowe i wizualne. Co to oznacza?

Jak sprawić, żeby babeczki były wyjątkowe?

Na wstępie przemyśl wygląd swoich wypieków. Pamiętaj, że niewielkie babeczki możesz udekorować na różne sposoby. Wykorzystaj do tego dostępne w kuchni słodycze, lukry, tarte czekolady czy cokolwiek uznasz za słuszne. Estetyka deseru bardzo zachęca do jedzenia, a dodatkowo pyszna dekoracja jeszcze podkreśli ich niebywały, słodki smak.

Suche ciasto, bez żadnej dekoracji, nie będzie zachęcać do jedzenia. Jeżeli natomiast ułożysz na nim ciekawe formy, a podczas imprezy dla dzieci zrobisz, np. uśmiechniętą twarz jako dekorację, to z pewnością możesz spodziewać się, że będzie wielu chętnych na Twoje wyroby!

Pamiętaj o niepowtarzalnym smaku

Tu przejdziemy do tego, jak uatrakcyjnić smak babeczek. Oczywiście, same w sobie też są smaczne, jednak mogą się po prostu… znudzić. My zachęcamy do stawiania na muffiny czekoladowe z płynnym środkiem. Dlaczego są tak wyjątkowe? Na to pytanie odpowiedź jest naprawdę prosta!

Wyobraź sobie, że na początku zaczynasz konsumować babeczkę, która jest miękka i krucha. Kruchość zapewni jej, np. czekolada czy mocno spieczony wierzch. Po ugryzieniu kawałka zaczyna wylewać się z niej czekolada. Fantastycznie to brzmi, prawda?

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem zapewniają rewelacyjny smak i aromat. Możesz skomponować ciastka ze środkiem zimnym, bardziej gęstym, który nie będzie aż tak lał się z wnętrza. Niektórzy tworzą muffiny z bardziej rzadkim środkiem, a do tego bardzo ciepłym. W ten sposób wylewająca się lawa zapewni słodkie przełamania dla suchej babki. Brzmi świetnie! Czy jednak przygotowanie babeczek tego typu jest trudne?

Jak stworzyć takie muffinki?

Zrobienie babeczek z płynnym środkiem jest bardzo proste. Wystarczy poświęcić na to godzinę (włącznie z pieczeniem). Do ich przygotowania będziesz potrzebować mąki, cukru, jajek, oleju i wody mineralnej gazowanej. Oczywiście, w zależności od tego, jak udekorujesz babeczkę możesz przygotować bakalie czy kruszoną czekoladę.

Jeżeli chodzi o płynny środek to wystarczy roztopiona czekolada najwyższej jakości. Tylko taka zapewni odpowiedni smak. Jej aromat również powinien być niepowtarzalny. Ale jaki smak wybrać? Jeżeli chcesz stworzyć bardziej wytrawne desery, postaw na gorzką czekoladę, zawierającą dużo kakao. W przypadku bardziej słodkich poczęstunków lepiej przygotować muffinki z czekoladą mleczną. Oczywiście, wszystko zostawiamy Twojej wyobraźni! Smacznego!

Ingredients

Directions

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *