
Połączenie czekolady i pikantnej papryczki chilli może się wydawać zaskakujące, ale z całą pewnością jest bardzo udane! To propozycja dla miłośników nieoczywistych deserów i słodkości przełamanej nietypowym smakiem. Babeczki czekoladowe z chilli na pewno docenią wszyscy miłośnicy pikantnych potraw, chociaż trzeba zaznaczyć, że ostrość w tym przypadku jest dobrze wyważona. Dlatego nie warto się bać tego niezwykłego przepisu!
Czekolada i chilli – połączenie idealne?
Połączenie kakao i chilli tak naprawdę jest starsze od samej czekolady i wywodzi się z jej kolebki, czyli terenów dzisiejszego Meksyku. Tam już w starożytności odkryto krzewy kakaowca, z których nasion przygotowywano napoje i różne lecznicze mikstury. Technologię przetwarzania kakao udoskonalili Majowie, prażąc i ucierając ziarna, a następnie mieszając je najczęściej z wodą, skrobią kukurydzianą i właśnie chilli. Powstawał z tego gęsty napój nazywany „xocolatl”, co oznacza „gorzką wodę”. Dopiero gdy kakao dotarło do Europy, zaczęto dosładzać je cukrem i miodem w celu złagodzenia jego naturalnie gorzkiego smaku. Tak powstały uwielbiane do dziś tabliczki, a następnie słodkie trufle, ciastka, brownie i wiele innych deserów.
Słodka czekolada upowszechniła się na Starym Kontynencie do tego stopnia, że do dziś używanie kakao w wytrawnych przepisach wydaje się wielu osobom abstrakcją. Tymczasem w Meksyku nadal polewa się mięsa sosem mole poblano, którego jednym z głównych składników jest gorzka czekolada. Wypieki, takie jak ciasto czekoladowe wzbogacone chilli, znajdują zaś wielbicieli na całym świecie. Okazuje się bowiem, że jest to bardzo interesujące połączenie smaków.
Babeczki czekoladowe z chilli – składniki
Na ok. 12 babeczek potrzebujesz:
- 150 g masła,
- 120 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
- 3 jajka,
- 180 g jasnego brązowego cukru,
- 120 g mąki pszennej,
- 40 g zmielonych migdałów,
- 30 g Kakao ciemnego z Ghany,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki mleka,
- 0,5-1 łyżeczka przyprawy chilli (zmielonej).
Babeczki czekoladowe z chilli – przygotowanie
Aby przygotować pikantne babeczki, zacznij od połamania czekolady i rozpuszczenia jej wraz z masłem – na małym ogniu, w rondelku o grubym dnie. Gdy masa będzie jednolita, zdejmij ją z ognia i odstaw do przestygnięcia.
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki – mąkę, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia i chilli. Lepiej zacząć od mniejszej ilości tej przyprawy, aby ciasto nie wyszło za ostre. Następnie ubij mikserem jajka z cukrem na gładką i puszystą masę (kilka minut na dużych obrotach). Zmniejsz obroty miksera i dodawaj powoli mieszankę czekolady z masłem, cały czas mieszając. Następnie wyłącz mikser, wsyp do ciasta wszystkie suche składniki i wlej mleko. Wymieszaj szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia się składników.
Przed pieczeniem można spróbować ciasto i ewentualnie dodać więcej chilli, jeśli zajdzie taka potrzeba. Następnie należy je przelać do wyłożonej papilotkami foremki do muffinów i włożyć do nagrzanego uprzednio do 160°C piekarnika. Piec (grzanie góra-dół) 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Swoje babeczki czekoladowe z chilli możesz udekorować dodatkową roztopioną czekoladą lub sypkim kakao.