Uwielbiasz szybkie, sycące i mocno czekoladowe desery? Oto przepis idealny dla Ciebie! Babeczki czekoladowe wypełnione kawałkami czekolady. Proces robienia muffinek czekoladowych jest niesamowicie prosty, bo zrobisz je w mniej niż 30 minut i co ważne – nie potrzebujesz do tego miksera!
Te babeczki czekoladowe są idealne dla każdego miłośnika czekolady. Mają miękki, wilgotny środek, obłędnie pachną i jeszcze lepiej smakują. Idealnie sprawdzą się na deser lub podwieczorek z kubkiem aromatycznej herbaty albo filiżanką mocnej kawy.
Niezbędne składniki do babeczek czekoladowych
Do przygotowania szybkich babeczek czekoladowych potrzebne są:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze,
- 1 szklanka mleka,
- ½ szklanki oleju rzepakowego,
- 90 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
- cukier puder do dekoracji (nieobowiązkowy).
Co ciekawe, takie muffiny możesz zrobić także w wersji wegańskiej. Wystarczy, że zastąpisz jajko porcją ¼ szklanki musu jabłkowego i dodasz mleko roślinne zamiast krowiego. Te muffiny dobrze wychodzą także z mąki bezglutenowej.
Jak zrobić szybkie muffiny czekoladowe krok po kroku?
Krok 1. Wymieszaj razem suche składniki w dużej misce: przesianą mąkę, cukier puder, kakao w proszku, sól i proszek do pieczenia.
Krok 2. Wymieszaj mokre składniki. W osobnej misce połącz trzepaczką jajko, mleko i olej. Pamiętaj, aby wszystkie te składniki miały temperaturę pokojową!
Krok 3. Połącz mokre składniki z suchymi. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką lub silikonową szpatułką, aż do dokładnego połączenia.
Krok 4. Nożem posiekaj na kawałki jedną tabliczkę gorzkiej czekolady i całość wsyp do ciasta.
Krok 5. Przełóż powstałą masę do foremek, wypełniając je do 2/3 wysokości.
Krok 6. Włóż muffiny czekoladowe do nagrzanego piekarnika i piecz je w 220oC przez około 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 175oC na około 5 minut lub do momentu, gdy na włożonej w środek wykałaczce pozostaną delikatne, wilgotne okruszki ciasta.
Krok 7: Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 8: Ostudzone muffiny wyjmij z foremek. Możesz je posypać cukrem pudrem.
W czym tkwi sekret idealnych babeczek czekoladowych?
Sekretem idealnego wypieku czekoladowych babeczek jest:
- po pierwsze wykorzystanie składników w temperaturze pokojowej,
- po drugie bardzo ważne jest rozpoczęcie pieczenia w wysokiej temperaturze.
Zacznij od 220oC. To mocne ciepło spowoduje szybkie odparowanie wody w babeczkach, tworząc parę, która pomaga babeczkom szybko rosnąć. Gdy muffiny czekoladowe wyrosną, zakończ pieczenie w niższej temperaturze.
Z podanej porcji ciasta można zrobić 10-12 babeczek w zależności od wielkości foremek na muffinki. Wystarczy 30 minut, by cieszyć się wyśmienitą, mocno czekoladową i rozpływającą się w ustach słodkością!