Babeczka a muffinka, czy jest tym samym?

AutorMagda
Ocena

Proste i szybkie babeczki czekoladowe

Ilość1 Porcja

Category

Przeglądając przepisy na słodkie wypieki na pewno zauważyłeś, że wśród nich funkcjonują dwie nazwy-babeczki i muffinki. Błędem jest używanie ich naprzemiennie, gdyż odnoszą się do całkiem innych deserów. Mimo że dotyczą niewielkich ciastek wypiekanych w foremce, które są miniaturą klasycznej babki, to różnią się wyglądem oraz sposobem przygotowania. Zobacz, po czym rozpoznać babeczki i muffiny!

Muffinka i babeczki – najważniejsze cechy

Różnice między tymi wypiekami są ogromne, mimo że na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią. Na początku warto przytoczyć krótką definicję tego, czym tak naprawdę są wymienione wyżej słodkości.

Babeczki, zwane również cupcakes to miniaturowe wypieki, które przygotowuje się podobnie do klasycznej babki. Są puszyste i delikatne, a przy tym bogato zdobione. Często wykorzystuje się je jako słodką dekorację stołu.

Muffiny występują w wersji na słodko i na słono. Są nieco większe od babeczek i mają cięższe, bardziej zbite ciasto. Mogą być wypełnione nadzieniem, jednak rzadko kiedy się je dodatkowo przyozdabia.

Babeczka a muffinka – różnice

Większość osób błędnie uważa, że babeczki to polski odpowiednik muffinek. Mimo podobieństw są to jednak całkowicie inne wypieki, które różnią się od siebie wyglądem, sposobem wypiekania oraz składnikami. Na czym polegają różnice?

  • Wygląd – jak już wyżej wspominano, babeczki są bogato zdobione dekoracjami cukrowymi, kolorowym kremem czy posypką. Muffiny natomiast serwuje się samodzielnie, a ich widoczną cechą charakterystyczną jest popękana górna powierzchnia.
  • Składniki – muffiny przygotowuje się z mąki, proszku do pieczenia i oleju. Jeżeli chodzi o tradycyjne babeczki czekoladowe, przepis bazuje na mące, maśle, cukrze, jajkach i naturalnym kakao.
  • Sposób przygotowania – ciasto na muffinki jest zwarte, ciężkie i z grudkami. Często dodaje się do niego dodatki w formie orzechów czy pokruszonej czekolady. Babeczki mają delikatną strukturę i wypieka się je z idealnie zmiksowanej masy o aksamitnej konsystencji.
  • Dodatki – muffiny przygotowuje się w wersji słodkiej lub wytrawnej. Są więc wykorzystywane jako dodatek do zupy lub słona przekąska. Babeczki zawsze występują w formie deseru, a ich smak definiują użyte dekoracje.

Zarówno muffinki, jak i babeczki można wypiekać w papilotkach, foremkach silikonowych lub na specjalnej blasze. Oba wypieki stwarzają ogromne możliwości w modyfikacji podstawowego przepisu poprzez dobór dodatków.

Babeczki a muffiny – które są łatwiejsze w przygotowaniu

Jeżeli chodzi o poziom trudności, przepis na muffiny czekoladowe jest nieco łatwiejszy do realizacji. Ciasto nie musi być idealnie wymieszane, a pilnując czasu pieczenia zawsze wyjdzie idealne. Przygotowanie babeczek wymaga nieco więcej wprawy, jednak z tym zadaniem poradzą sobie nawet początkujący amatorzy wypieków. Ciastka mogą być także bardziej pracochłonne ze względu na konieczność ich udekorowania. Babeczki stwarzają przez to większe pole do popisu, aby wcielić w życie najbardziej kreatywne pomysły na efektowne ozdoby.

 

Ingredients

Directions

Babeczka a muffinka, czy jest tym samym?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *