Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady to słynna, amerykańska przekąska, która cieszy się popularnością także w Polsce. W każdym sklepie na dziale ze słodyczami znajdziesz ogromny wybór tradycyjnych „Chocolate Chip Cookies” z najróżniejszymi dodatkami. Możesz je przygotować także samodzielnie, wykorzystując do tego nasz przepis.
Amerykańskie ciastka czekoladowe to pomysł na prostą i szybką przekąskę. Są znacznie zdrowsze i smaczniejsze niż gotowe łakocie ze sklepu, a ich zrobienie nie zajmie Ci dużo czasu. Z ich zrobieniem poradzą sobie nawet osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni i nie mają doświadczenia w pieczeniu ciast. Nasz przepis składa się z tanich, łatwo dostępnych produktów, co jest dodatkowym argumentem, żeby go wypróbować.
Jak zrobić amerykańskie ciastka czekoladowe z orzechami?
Kruche ciasteczka to doskonałe rozwiązanie na awaryjny deser. Nie dość, że szybko się je przygotowuje, to mogą długo poleżeć zamknięte w słoiku. Mogą też być alternatywnym pomysłem, jeżeli znudziły Ci się muffiny czekoladowe lub tradycyjne ciasta z blachy. Mają wyborny smak, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdzą się jako dodatek do mleka, kawy lub słodka przekąska na poprawę humoru. Zobacz, jak je zrobić!
Czego będziesz potrzebować?
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g cukru,
- 140 g masła,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 5 g cukru wanilinowego,
- Tabliczka Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
- Tabliczka Czekolady Mocno Mlecznej z orzechami laskowymi E.Wedel,
- 120 g orzechów laskowych, arachidowych lub włoskich.
Dla urozmaicenia smaku możesz wykorzystać także ulubione bakalie. Nasz przepis daje wiele możliwości modyfikacji, dlatego to doskonała okazja, aby trochę poeksperymentować w kuchni. Ciastka czekoladowe możesz przygotować również w wersji świątecznej, dodając do nich przyprawę korzenną do piernika i cynamon.
Sposób przygotowania:
- Utrzyj na jednolitą masę masło z cukrami i jajkiem.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i odstaw, aby trochę przestygła.
- Do osobnej miseczki przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Następnie delikatnie przesyp całość do przygotowanej wcześniej masy.
- Do mieszanki powoli dolewaj roztopioną czekoladę, cały czas energicznie mieszając. Możesz pomóc sobie mikserem, aby mieć pewność, że wszystkie składniki się dokładnie połączyły.
- Z powstałej masy uformuj ciasteczka i układaj je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Na koniec posyp je po wierzchu posiekanymi orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Ciastka piecz ok. 15 minut, pilnując przy tym, aby się nie przypaliły.
- Po wyciągnięciu blachy poczekaj aż ciasteczka przestygną.
W wersji wzbogaconej możesz dodać orzechy i bakalie do ciasta. Wówczas zrezygnuj z użycia miksera i delikatnie wymieszaj mieszankę, aby równomiernie rozprowadzić dodatki. Dobrym pomysłem będzie również wykorzystanie płatków czekoladowych jako posypkę na wierzch, dzięki czemu ciasteczka będą miały bardziej wyrazisty smak. Smacznego!