Amerykańskie ciastka czekoladowe z orzechami

AutorMagda
Ocena

Ciasteczka Owsiano-Czekoladowe

Ilość1 Porcja

Category

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady to słynna, amerykańska przekąska, która cieszy się popularnością także w Polsce. W każdym sklepie na dziale ze słodyczami znajdziesz ogromny wybór tradycyjnych „Chocolate Chip Cookies” z najróżniejszymi dodatkami. Możesz je przygotować także samodzielnie, wykorzystując do tego nasz przepis.

Amerykańskie ciastka czekoladowe to pomysł na prostą i szybką przekąskę. Są znacznie zdrowsze i smaczniejsze niż gotowe łakocie ze sklepu, a ich zrobienie nie zajmie Ci dużo czasu. Z ich zrobieniem poradzą sobie nawet osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni i nie mają doświadczenia w pieczeniu ciast. Nasz przepis składa się z tanich, łatwo dostępnych produktów, co jest dodatkowym argumentem, żeby go wypróbować.

Jak zrobić amerykańskie ciastka czekoladowe z orzechami?

Kruche ciasteczka to doskonałe rozwiązanie na awaryjny deser. Nie dość, że szybko się je przygotowuje, to mogą długo poleżeć zamknięte w słoiku. Mogą też być alternatywnym pomysłem, jeżeli znudziły Ci się muffiny czekoladowe lub tradycyjne ciasta z blachy. Mają wyborny smak, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdzą się jako dodatek do mleka, kawy lub słodka przekąska na poprawę humoru. Zobacz, jak je zrobić!

Czego będziesz potrzebować?

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru,
  • 140 g masła,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 5 g cukru wanilinowego,
  • Tabliczka Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • Tabliczka Czekolady Mocno Mlecznej z orzechami laskowymi E.Wedel,
  • 120 g orzechów laskowych, arachidowych lub włoskich.

Dla urozmaicenia smaku możesz wykorzystać także ulubione bakalie. Nasz przepis daje wiele możliwości modyfikacji, dlatego to doskonała okazja, aby trochę poeksperymentować w kuchni. Ciastka czekoladowe możesz przygotować również w wersji świątecznej, dodając do nich przyprawę korzenną do piernika i cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj na jednolitą masę masło z cukrami i jajkiem.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i odstaw, aby trochę przestygła.
  3. Do osobnej miseczki przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Następnie delikatnie przesyp całość do przygotowanej wcześniej masy.
  4. Do mieszanki powoli dolewaj roztopioną czekoladę, cały czas energicznie mieszając. Możesz pomóc sobie mikserem, aby mieć pewność, że wszystkie składniki się dokładnie połączyły.
  5. Z powstałej masy uformuj ciasteczka i układaj je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Na koniec posyp je po wierzchu posiekanymi orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  6. Ciastka piecz ok. 15 minut, pilnując przy tym, aby się nie przypaliły.
  7. Po wyciągnięciu blachy poczekaj aż ciasteczka przestygną.

W wersji wzbogaconej możesz dodać orzechy i bakalie do ciasta. Wówczas zrezygnuj z użycia miksera i delikatnie wymieszaj mieszankę, aby równomiernie rozprowadzić dodatki. Dobrym pomysłem będzie również wykorzystanie płatków czekoladowych jako posypkę na wierzch, dzięki czemu ciasteczka będą miały bardziej wyrazisty smak. Smacznego!

Ingredients

Directions

Amerykańskie ciastka czekoladowe z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *