3 pomysły na muffinki idealne dla czekoladoholików

AutorMagda
Ocena

Babeczki z Czekoladą

Ilość1 Porcja

Czekolada w deserach nigdy się nie nudzi – zwłaszcza czekoladoholikom! Jeśli naprawdę uwielbiasz jej słodki smak, koniecznie przetestuj te przepisy na muffinki. Proste i szybkie do przygotowania, ale za to pełne smaku, aromatu i oczywiście czekolady. Do wyboru dajemy Ci trzy wersje tego deseru – my nie potrafimy wybrać, który jest najlepszy. A Ty?

 

Muffinki to deser, który sprawdza się w wielu sytuacjach – na przyjęciach rodzinnych, kinderbalach, a nawet jako alternatywa do klasycznego tortu. Przygotuj je w trzech wersjach pełnych czekolady, a z pewnością pozytywnie zaskoczysz swoich gości.

 

Przepis na czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 100 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 110 ml mleka.

Masło roztop w garnuszku. Pokrój czekoladę na drobne kawałki. Suche składniki przesiej do miski. Mokre (oprócz masła) połącz ze sobą za pomocą trzepaczki. Do suchej części ciasta powoli wlej mokre i wymieszaj. Po chwili dodaj tłuszcz, a na koniec kawałki czekolady. Ciasto może być grudkowate, ale nie może być w nim widać surowej mąki.

Piec w 180°C przez 25 minut.

 

Przepis na muffinki z białą czekoladą i polewą

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 100 g czekolady białej E.Wedel,
  • 100 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 110 ml mleka.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Do garnka wlej mleko i dodaj masło, cukier waniliowy i czekoladę. Podgrzewaj do momentu, aż składniki się połączą. Suche produkty przesiej do miski. Połącz zawartość obu naczyń, po czym na koniec dodaj roztrzepane jajko.

Piecz przez 30 minut w 160°C, do uzyskania brązowego koloru.

Składniki na polewę:

  • pół tabliczki białej czekolady,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką kremówką. Muffinki dekoruj jeszcze ciepłą polewą.

 

Przepis na czekoladowe muffinki z musem czekoladowym

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła,
  • 150 g mlecznej czekolady E.Wedel,
  • 100 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 120 g mąki pszennej,
  • ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia.

Masło rozpuść. Czekoladę pokrój na drobne kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Jajka roztrzep. Mokre składniki połącz z cukrem. Następnie przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zamieszaj i przełóż ciasto do papilotek. Piecz 20 minut w 160°C.

Składniki na mus:

  • 400 g lekko gorzkiej czekolady 50% E.Wedel,
  • 6 żółtek – w temperaturze pokojowej,
  • 60 g cukru,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%, mocno schłodzonej.

Czekoladę pokrój, rozpuść w kąpieli wodnej i schłodź. Żółtka i cukier ubij na puszystą masę, następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszaj.

Żelatynę zalej kilkoma łyżkami gorącej wody, roztop i ostudź. Lekko ciepły płyn dodaj do czekoladowej masy i wymieszaj.

Kremówkę ubij na bitą śmietanę i połącz z resztą masy. Odstaw na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj wystudzone muffinki.

 

Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/

Ingredients

Directions

3 pomysły na muffinki idealne dla czekoladoholików

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *